دکتر مسعود درخشان

1402-08-29

دکتر مسعود درخشان (متولد 1328)، استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و دانش‌آموخته دکتری اقتصاد با موضوع «اقتصاد ریاضیاتی و نظریه کنترل؛ مطالعاتی در بهینه‌سازی خط مشی» از دانشگاه لندن است.

مسعود درخشان در سال ۱۳۲۸ در تهران متولد شد. وی در سال ۱۳۵۰ پس از اخذ مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه تهران و کسب رتبه اول کشوری و فارغ التحصیل ممتاز، با استفاده از بورس تحصیلی براي تكميل تحصیلات دانشگاهي به انگلستان رفت و در مدرسه­ اقتصاد لندن مشغول به تحصیل شد. وی پس از اخذ مدارك كارشناسي ارشد و دكتراي اقتصاد، در اسفند ماه 1357 (بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی) به ايران مراجعت كرده و به تدريس در دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران پرداخت.  ایشان سپس دوباره به لندن رفت و دکترای اقتصاد مالی را در سال ۱۹۹۷ از مدرسه مطالعات مشرق‌زمین و آفریقا (SOAS) در دانشگاه لندن با موضوع «اقتصاد ریاضیاتی و نظریه کنترل:مطالعاتی در بهینه‌سازی خط مشی» دریافت کرد.
دکتر درخشان از سال 1370 به عنوان اقتصاددان ارشد دفتر مطالعات انرژی لندن (I.B.E.S) و عضو هیات علمی دانشگاه لندن مشغول کار است. و فعالیت‌های پژوهشی وی در این مدت در زمینه کاربردی پیرامون اقتصاد سیاسی نفت و گاز در خلیج فارس، آسیای جنوب شرقی و دریای خزر متمرکز بوده است.  در زمینه تئوریک نیز مطالعات ایشان بیشتر درباره  مکانیزم معادلات نفتی  در بازارهای نفتی و تاثیر آن  بر قیمت جهانی نفت خام و همچنین نقش پول واحد اروپایی (یورو) در تحولات آینده ، تقسیم معاملات ارزی و بویژه بر دلار و قیمت گزاری نفت خام است.
دکتر مسعود درخشان برنده دومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی است، وی این جایزه را روز ۱۲ آبان ۱۳۹۴ با حضور حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی دریافت کرد.
كوشش‌هاي علمي ايشان در موفقيت دانشگاه‌ها و مراكز علمي جديد بعد از انقلاب اسلامی مانند دانشگاه امام صادق علیه‌السلام و دانشگاه تربيت مدرس قابل ملاحظه بوده است. از جمله تاسیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) توسط ایشان و ریاست آن دانشکده از سال 1361 تا 1371.
وی به سبب نقدهایی جدی که به اندیشه‌های لیبرالیستی حاکم بر اقتصاد و فضای علمی دانشگاه‌های ایران داشته و همچنین مطرح اقتصاد اسلامی به جای اقتصاد لیبرال شناخته شده است. یکی از مهم ترین تالیفات ایشان کتاب «فریب بزرگ» است که در اين كتاب با اتخاذ رويكرد تاريخی به بررسي نقادانه‌ای از منشأ علم اقتصاد مدرن می‌پردازد و اصول و مبانی این اقتصاد را به چالش می‌کشد و با شکستن  تابوی اقتصاد نئولیبرال، معبر را برای دانش پژوهان در تحقیق اقتصاد اسلامی باز نمود.
 همچنین کتاب اقتصاد سنجی نوشته ایشان در سال 1376 به عنوان کتاب سال جهموری اسلامی ایران در پانزدهمین دوره این رویداد برگزیده شد.