ساخت و صادرات ربات جراح ایرانی سینا
1402-05-09
ربات جراح ایرانی به نام سینا توسط گروهی از متخصصین جوان در مرکز تحقیقات فناوریهای بیو مدیکل و رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران به سرپرستی دکتر علیرضا میر باقری پس از طی فرایند 15 ساله تحقیق و توسعه، طراحی و ساخته شد و برای نخستین بار در نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران رونمایی شد.
به گزارش دانشگاه علوم پزشکی تهران این ربات جراح قادر است در جراحی های قفسه سینه و حفره شکمی مورد استفاده قرار گیرد. از مزایای آن می توان به افزایش دقت جراحی، عدم وجود شکاف عمیق در حین جراحی در بدن بیمار، خونریزی کمتر، بهبود سریع تر و دوره نقاهت کوتاه تر بیمار اشاره کرد. همچنین با وجود این ربات، جراح نیاز به پوشیدن لباس استریل جهت انجام عمل را ندارد و می تواند بدون قرار گرفتن در اتاق جراحی و به دور از گازهای بیهوشی و عفونت های خطرناک به کار خود بپردازد. لازم به ذکر است، ربات جراح ایرانی (سینا) رقیب ربات جراح آمریکایی( داوینچی) می باشد و در اداره ثبت اختراعات آمریکا نیز به تایید و ثبت رسیده است.
این ربات جراح توسط گروهی از متخصصین جوان در مرکز تحقیقات فناوریهای بیومدیکل و رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران واقع در بیمارستان امام خمینی (ره) به سرپرستی آقای دکتر علیرضا میر باقری، استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیر عامل شرکت دانش بنیان نوآوران رباتیک و پزشکی سینا پس از طی فرایند 15 ساله تحقیق و توسعه بنیادین، طراحی و مورد بهره برداری قرا گرفته است. همچنین این ربات جراح در سطح بین المللی نیز بسیار مورد توجه بوده و نظر سرمایه گذاران بین المللی زیادی را به خود جلب نموده است. به لحاظ سطح فناوری ایجاد شده در این حوزه نیز بسیاری از متخصصان بین المللی به ویژه متخصصان دانشگاه EPFL سوئیس در شهر لوزان بارها از آزمایشگاه جراحی رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران که مهد ربات جراح سینا بوده است بازدید کرده اند و طی یک برنامه همکاری مشترک و جاری، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد خود را برای طی دوره های شش ماهه کارآموزی و انجام پایان نامه های تحقیقاتی خود با پشتوانه فنی شرکت سینا به دانشگاه علوم پزشکی تهران اعزام نموده اند. این همکاری تا جایی پیش رفته که قرار است با تربیت متخصصین سوئیسی در تهران به منظور ایجاد توانمندی انجام پشتیبانی فنی این سامانه در کشور سوئیس، یک دستگاه از نمونه آموزشی ربات جراح سینا در مرکز آموزش مهارتهای جراحی بیمارستان آموزشی ژنو (HUG) نصب و برای آموزش تکنیکهای جراحی رباتیک در کشور سوئیس مورد بهره برداری قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آذرماه سال ۱۴۰۰ با استقبال مسئولان وزارت بهداشت اندونزی، دو دستگاه ربات جراحی از راه دور ایرانی با عنوان «سینا» برگرفته از نام حکیم ابوعلی سینا به دو بیمارستان مطرح این کشور تحویل شد.
قرارداد صادرات این رباتهای جراح ساخت متخصصان ایرانی به اندونزی و همچنین ایجاد دو مرکز مهارتهای پیشرفته جراحی رباتیک از راه دور در دو شهر «بندونگ» و «جوکجاکارتا» و آموزش۸۰ پزشک اندونزیایی برای کار با این رباتها، میان شرکت رباتیک سینا و ایندوفارمای اندونزیایی، به دنبال دیدار مجازی تابستان سال ۱۴۰۰ سورنا ستاری معاون وقت علمی و فناوری رئیسجمهوری و «بودی گونادی سادیکین» وزیر بهداشت این کشور به امضا رسیده بود.
تولید این ربات جراح در ۲۰ سال گذشته در اختیار آمریکا بوده و اندونزی در این مدت همانند سایر کشورها مشتری ربات جراحی داوینچی آمریکا بود اما اکنون ربات سینا به دلیل کیفیت بهتر، جای ربات داوینچی ساخت آمریکا را در اندونزی گرفته است.
قطر پنج میلیمتری ربات سینا در مقابل قطر ۱۰ میلیمتری ربات آمریکایی، دسترسی به تجهیزات یک بار مصرف با هزینه کمتر و سیستم یکپارچه ربات با تخت جراحی از جمله مزیت هایی است که در نمونه های قبلی ربات داوینچی وجود نداشت.
اما در کنار همه این، مزیت منحصر بفرد دیگر ربات سینا امکان به صرفه استفاده از این ربات در کشورهای در حال توسعه است، یعنی قیمت خود ربات و هزینه تعمیر و نگهدای و همچنین ابزارهای مصرفی به ازای هر عمل آنقدر کم است که در کشورهای در حال توسعه نیز استفاده آن به صرفه است.
چنانکه ربات داوینچی که در اندونزی وجود داشت به دلیل هزینه مصرفی بالا دیگر قابل استفاده نیست و به همین دلیل نیز یکی از جراحان اندونزیایی که سابقه جراحی با ربات داوینچی را دارد از قابلیت های ربات ایرانی سینا شگفت زده شده بود.