جهانشناسی کلامی
هستی شناسی و جهان شناسی از سوالات فطری انسان است که از سرشت وی برخواسته و مدام از آن درباره جهان گذشته، حاضر و آینده، پرسشهایی را مطرح میکند. هر مکتبی اعم از دینی و غیر دینی، بلکه هر علمی با گرایشات مختلف در جهت پاسخ به سوالات جهانشناسی است. این سنخ سوالات برای متألهان و متکلمین هم مطرح شده است. در غرب مباحث هستی شناسی و جهان شناسی از رشد قابل تحسینی برخوردار است؛ اما مباحث فوق در جهان اسلام غریب مانده است؛ نهایتا در فلسفه مباحث الهیات بالمعنی الاعم مطرح میشود و تطبیق آنها بر آموزههای دینی به صورت مختصر بحث میشود، اما طرح بحث مباحث جهان شناسی با محوریت هر سه منبع (قرآن، روایات و عقل) تا کنون در علمی مطرح نشده است و به نظر میرسد بهترین جا برای آن علم کلام است.
وحدت یا تکثر جهان و گستره آن از مسایل مهم علوم کیهانی، فیزیکی، فلسفی و دینی است که تحولات عظیمی را نیز در پی داشته است. کتاب حاضر با تأمل در منابع نقلی و عقلی به تبیین مراتب جهان شناسی از منظر دانش کلام پرداخته است و به تفصیل از سه مرتبه عالم عقول و أنوار، عالم مثال و أشباح و عالم مادی یاد می شود.
موضوع این کتاب مطالعه جامع در هستی و عوالم موجود از نظر کلامی است تا در پرتوی آن، حقیقت و مراتب هستی -در اندازه معرفت بشری- روشن شود. در حقیقت نویسنده با مطالعه آیات و روایات متعدد ناظر به عالم تکوین جزئیات آن مانند نوع وجود آنها از حیث تجرد و مادیت، تاثیر و نقش آنها در یکدیگر و سایر مراتب هستی، درصدد استخراج جهان شناسی کلامی است. این تحقیق کوشیده با اتکا به منابع نقلی و عقلی کلام امامیه، به تبیین عوالم (اعم از جهان مادی و ظاهر و عالم باطن و حقیقت غیبی)، ویژگیها و نقش آنها در یکدیگر بپردازد. و در پرتوی آن، از آموزههای کلامی امامیه مانند خلقت نوری اهل بیت (ع) و مقام آنها در هستی، دفاع و تبیین عقلانی ارائه نموده و به تحلیل نظریههای دیگر میپردازد.
مهمترین هدف این کتاب ارائه معرفت و شناخت عقلانی و معقول از جهان و مراتب آن، در قالب «جهان شناسی کلامی» است، که میتوان مدعی شد شاخهای از علم کلام است. روش تحقیق در این اثر نقلی و عقلی است و میتوان آن را یک تحقیق بنیادی دانست که در مرحله اول بیشتر برای محققان و پژوهشگران تحقیقات بنیادی درباره جهانشناسی دینی و کلامی قابل استفاده است و در مرحله بعد، علاقهمندان به مباحث کلامی خصوصا جهان شناسی، میتوانند با مطالعه این کتاب به نکات علمی دست یابند و روشن خواهد شد که برخی مطالب فلسفی و عرفانی درباره مراتب جهان، نخست در آیات و روایات مطرح شده است که متاسفانه مورد اهتمام متکلمان قرار نگرفته است.
کتاب «جهانشناسی کلامی؛ تحلیل مراتب عوالم از منظر عقل و نقل » به قلم حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمدحسن قدردان قراملکی هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نگاشته شده و به همت سازمان انتشارات همین پژوهشگاه به تازگی در ۴۴۴ صفحه به چاپ رسیده است.
قضیه و علم تصدیقی (نقد استاد مهدی حائری به علامه طباطبایی و پاسخ به مقالۀ « موجبۀ سالبة المحمول چيست؟»)
موجبۀ سالبة المحمول چيست؟ (پاسخ استاد حائري به مقالۀ « بحثی درباره امکان» علامه طباطبايی)
بحثی درباره امکان (پاسخ علامه طباطبایی به مقاله استاد مهدی حائری يزدی)
مقاله امکان عام (نقد استاد مهدی حائری بر دیدگاه علامه طباطبایی)
کتاب نیاز به علم مقدس